Защо да изберем натуралната козметика?

Защо да изберем натуралната козметика?

Когато екологичната козметика се появи в магазините преди няколко години и популярността ѝ започна бързо да расте, имаше многобройни гласове, убеждаващи, че това е само временна тенденция. Оказва се обаче, че модата за естествената козметика не преминава и за много от нас използването им е станало напълно естествено и не можем да си представим ежедневните си грижи без тях. Какво влияе върху непрекъснато нарастващия интерес към натуралната козметика? Защо си струва да ги използвате?

Ето ги и нашите 7 причини, поради които трябва да използвате естествена козметика:

1. Безопасни и благоприятни за кожата съставки

Едно от най-важните предимства на естествената козметика е използването на съставки, които не са вредни за човешката кожа. Това е важно, тъй като конвенционалната козметика често използва съставки, които могат да запушат порите на кожата, да нарушат естествената й липидна бариера, да изсъхнат, да причинят обриви и зачервяване. Много от тях също влияят върху нарушаването на правилните функции на кожата и хормоналния ни баланс и са канцерогенни. Веществата, считани за вредни, включват парабени, SLS, гликоли, PEG и минерални масла. Можете да прочетете повече за тях в статията за това как да четете козметични състави . Няма такива вещества в сертифицираната екологична, органична и естествена козметика. Защото като посягате към естествена козметика, избягвате използването на опасни съставки, които могат да имат пагубен ефект не само върху кожата ви, но и върху здравето ви.

2. Прости състави и формули

Това е още една причина да посегнете към натуралната козметика. Вместо дълъг списък от съставки, много естествени козметични продукти съдържат само 4-5 от тях. И е достатъчно козметиката да бъде ефективна и да действа добре върху кожата или косата. Дори ако има повече съставки, дешифрирането на имената им не би трябвало да е проблем. Това, което ще откриете в повечето от тях, са растителни масла, растителни екстракти, етерични масла, протеини, овлажнители, глини и пр. 

3. Уважение към околната среда и животните

Друго важно предположение за естествената козметика, освен използването на безопасни за кожата съставки, е зачитането на природната среда. Какво означава това на практика? Опаковките от естествена козметика са изработени от рециклируеми материали и могат да бъдат рециклирани. Съставките, от които се произвежда козметиката, се получават по екологично чист начин, в естествените условия на растежа им, без излишна намеса от хора и машини и не съдържат микропластмаса. Подобен вид натурална козметика за тяло може да откриете на сайта EcoKompas.com.

4. По-малко химикали и токсични съставки

Използвайки екологична, естествена козметика, вие ограничавате количеството химикали, които използвате всеки ден, което в наши дни е доста трудно да се избегне. Има ги навсякъде: в храната, почистващите продукти, лекарствата и, както писахме по-горе – в козметиката. До 515 вредни химикали могат да попаднат върху кожата ви всеки ден! Използвайки естествена козметика, можете значително да намалите това количество.

Резюме

В допълнение към вече споменатите причини, поради които си струва да използвате естествена козметика, си струва да споменем още една – естествената козметика е богата гама от продукти за всички видове кожа и коса, достъпна за всеки бюджет. Поради нарастващата им популярност, закупуването на органичен крем за лице вече не е свързано с много по-висока цена, отколкото закупуването на популярен крем от аптека.

Вашият коментар