Защо мъжете носят часовника на лявата си ръка?

Защо мъжете носят часовника на лявата си ръка?

Вероятно някога сте чували, че има нещо като традиция или неписан закон, според който мъжете носят часовника си на лявата ръка, а жените – на дясната. Разбира се, това по никакъв начин не е задължително и общовалидно, особено в днешно време, когато експериментите и преразглеждането на всички традиции и правила са се превърнали в норма. Факт е обаче, че зад това разбиране стои една много интересна логика, която, за добро или лошо, решихме да ви припомним в настоящата статия.

Неписаният закон за часовника на лявата ръка на мъжа всъщност произлиза от простия факт, че огромен процент от мъжете са десничари – тоест те използват основно дясната си ръка за работа, за писане и за най-различни ежедневни дейности. Поставянето на часовника на лявата ръка в този случай има няколко много важни и логични, чисто практически преимущества.

Поставен на по-малко активната ръка, часовникът понася значително по-малко щети и амортизация, особено при мъжете, чиято професия е свързана предимно с работа с ръце – майстори, техници, строители, градинари, художници и ръкоделци и т.н. Освен това, докато работи с дясната ръка, за мъжа е много по-лесно да има визуален достъп до лявата и респективно до часовника си. По този начин идеята за поставянето на часовника на лявата ръка произлиза директно от концепцията за активния и деен мъж, който работи с ръцете си и изнамира оптималния начин същевременно да запази вещите и принадлежностите си в добър вид възможно най-дълго време.

Обратно на това – смятало се е, че жената би следвало да се занимава с дейности, които са по-щадящи физически и че тя съответно няма нуждата да се съобразява на коя ръка да носи часовника си. Затова и жените в миналото са носили часовника на дясната си ръка – като антипод на грубия и деен мъж е стояла фината и нежна жена, чиито занимания са били подчертано различни от мъжките.

Дали тази концепция е адекватна, или не в наши дни – вероятно всеки има свой собствен отговор на този въпрос и стига да се чувства добре с него, значи той е правилен. Факт е обаче, че тези порядки от миналото, касаещи начина на носене на часовника, до голяма степен са запазени и в настоящето. Най-малкото е любопитно да познаваме историята зад тях и да можем да си дадем ясна сметка за произхода и логиката им.

Вашият коментар