Как да изберем велосипед за детето

Как да изберем велосипед за детето

Велосипедът не e само приятна физическа активност и средство да задържим децата навън. Той е истинско удоволствие, от което нито един малчуган не се е отказал.
Ако е време да купите велосипед на своето дете, добре е да сте наясно какво да изберете, за да бъде подходящо за възрастта, уменията и желанията му.
Ето какво ви препоръчват специалистите на Комсед.

1. Изберете според възрастта

Ако детето е на 1-2 годинки, вероятно няма да може да кара велосипед само̀. Но можете да вземете триколка с управление, която да използвате вместо бебешката количка по време на разходка. Докато управлявате триколката, детето ще може да свикне с начина, по който се въртят педалите и кормилото. Това ще му помогне да се научи по-бързо да кара велосипед след време.

Ако детето е на 2-3 годинки, можете да го научите да кара само̀ колело на три гуми. Премахнете дръжката за управление на триколката, ако вече имате, или купете нова. Не само ще се забавлява, а и ще се научи да координира по-добре краката и ръцете си. Добър вариант за тази възраст е и балансиращото колело, което няма педали, а се бута с крачета. То се контролира лесно и детето бързо ще се научи да пази равновесие. Това е добра тренировка за в бъдеще.

На 3-4 годинки можете да предложите детски велосипед на две гуми с помощни колела. Изберете лека рамка с малък размер, удобен за детето. Как точно – ще разберете в следващите редове.
След петата година триколките и балансиращите велосипеди вече са твърде малки за детето. Сега е моментът да наблегнете на велосипеда с две гуми. Можете все още да използвате помощните колелца или да започнете да го учите да кара без тях.

2. Изберете според височината

За да изберете правилния велосипед за детето си, важно е да знаете височината на детето и размера на джантите на велосипеда. Ето как да се ориентирате:
Възраст 2-4 години – височина 85-100 см – джанти 12”
Възраст 4-7 години – височина 100-120 см – джанти 16”
Възраст 7-10 години – височина 120-135 см – джанти 20”
Възраст 10-12 години – височина 135-145 см – джанти 24”
Възраст над 12 години – височина над 145 см – джанти 26”
Не се лъжете да взимате по-голямо колело, за да може детето да го кара по-дълго време. Това означава, че в близките няколко години ще му бъде трудно да го управлява и това дори може да го откаже от опитите да се учи.

3. Пробвайте

Все пак е най-добре да вземете детето със себе си и да го накарате да се качи на колелото, за да го пробва. То трябва да може да се качва и да слиза лесно, както и да стъпва спокойно на земята, докато седи на седалката. Кормилото трябва да е на удобна за ръцете му височина, а когато свие крак до най-високото положение на педалите, коляното му да не опира в дръжките. Трябва да може лесно да натиска спирачката и да сменя скоростите, ако ги има. Трябва да се чувства комфортно на седалката и най-вече да харесва дизайна на велосипеда. Знаете, че децата обикват вещите си преди всичко на външен вид.

Вашият коментар