3 важни стъпки за предотвратяване на зависимости у младежите

3 важни стъпки за предотвратяване на зависимости у младежите

Предотвратяването на тютюнопушенето, употребата на алкохол и наркотици трябва да съответства на възрастта на децата, да се съсредоточи върху уязвимите групи и да бъде съчетано с ценови, налични и рекламни правила, съветват специалисти по справяне със зависимости.

За да попречите на младите хора да пушат, да пият алкохол или да вземат наркотици, трябва да комбинирате три ключови елемента.

Първо, всяка програма трябва да бъде съобразена с развитието на възрастта на съответните деца. Второ, подходът трябва да бъде засилен – уязвимите млади хора често се нуждаят от подходи, които са различни от тези, които мнозинството изисква.

Трето, всички елементи на стратегията трябва да бъдат интегрирани и взаимно подкрепящи се. Например, губите усилия да казвате на младите хора да избягват алкохола, ако в магазините за алкохол не се прилагат възрастовите ограничения. Както и ако пиенето на бира се рекламира на футболни мачове и по време на други събития.

Първо следва да обърнем внимание на развитието на детето. Ако то все още играе с Лего,  вероятно е неефективно и почти неетично да се коментира употребата марихуаната в този етап. Децата на тази възраст обикновено не пият и не пушат. Наистина, ако се фокусирате върху този казус в твърде ранен етап, съществува силен риск да предизвикате интерес, отколкото да го отклоните от него. Вместо това, родителите трябва да са подготвени и да следят за момента, в който подобен разговор ще бъде уместен и подходящ, споделят специалистите от терапевтичен център „Жива“.

Вторият аспект на стратегиите за превенция е свързан със стъпковия подход. Универсалните програми, протичащи в училищата, често нямат силни и трайни ефекти. Много деца не се нуждаят особено от подкрепата, защото вероятно няма да употребяват наркотици или алкохол – на възраст 12 или 13 години. Повече от 80% не поемат риск в тази област.

Все пак всеобщата превенция все още има важна роля, а именно да предоставя информация за опасностите от употребата на наркотици и алкохол. Някои деца смятат, че могат да опитат цигари, да пушат няколко месеца и след това лесно да спрат. Този мит трябва да бъде развенчан. Те трябва да знаят за пристрастеността от цигарите и че след няколко месеца може да не успеят да спрат. Универсалните информационни програми помагат в тази посока. Забраните за рекламиране на цигари също могат да помогнат. Проучване, обхващащо 22 страни, установи, че забраната за реклама намалява потреблението на тютюн, при условие че забраната е широко разпространена и всеобхватна.

Третото важно нещо е свързано с работата на училищно ниво, която трябва да бъде подкрепена от местни и национални политики по превенция. Само така ще има дълготраен ефект.

Разбира се, винаги има какво още да се направи по темата. Важното е да не се отказваме и да гледаме напред.

Ако имате въпроси относно справяне с проблеми със зависимостта, потърсете компетентното мнение на професионалистите от терапевтичен център „Жива“. С тяхна помощ лесно и безпроблемно ще решите казуса.

Вашият коментар